Alcoholstokerij Molenberg

Specials

Zientje
-10%

Zientje

10,00 € 9,00 €

view all specials

Agenda

Aucun événement à venir pour le moment

Alcoholstokerij Molenberg

Deze categorie bevat geen producten

Alcoholstokerij Molenberg in Blaasvelde

Traditie

In de familiehoeve aan ‘de Molenberg’ in Blaasveld maalt en stookt het molenaarsgeslacht Van Breedam graan tot jenever. Sinds 1637 wordt deze familietraditie van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeit.

Louis Van Breedam en zijn zus Anna verlaten in 1872 de Molenberg en nemen de Mechelse brouwerij over die sinds 1471 het Groot Begijnhof en de stad voorziet van bier. Hiermee wordt een nieuwe familietraditie opgestart.

Ook nu nog zijn de stokerij en brouwerij in familiehanden en leeft de traditie voort.

Innovatie

Charles Leclef, vijfde generatie brouwerij-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent ook de voormalige stokerij in Blaasveld, waar zijn oom woont. Hij start met een gedurfd plan: het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.

Bier en whisky worden beiden op basis van graan gemaakt. Charles gelooft in een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. In 2010 worden zo beide familietradities - stoken en brouwen - verenigd in een nieuw project: Stokerij De Molenberg.

Primeur voor België

Wie whisky wilt distilleren, volgt de regels van de kunst. Stokerij De Molenberg is de eerste whisky distilleerderij in België waar met twee handgeslagen stookketels in koper, zogenaamde pot stills, wordt gewerkt. Dit langzame, dubbele distillatieproces garandeert een zuiver en verfijnd distillaat, dat daarna rijpt op houten vaten. Na minimaal 3 jaren rijping resulteert dit in een verfijnde whisky met een pure en evenwichtige smaak.

Zo is de cirkel rond: uit de stooktraditie ontsprong de brouwactiviteit en de brouwerij levert vandaag de basis om opnieuw te distilleren.

Enregistrer

Enregistrer

top